IMA182732 - Drönarbild av kvinna på brygga

Drönarbilden: En vidgad visuell upplevelse från ovan

Drönarfotografi har fått ett uppsving i popularitet på senare tid. Kanske till följd av en större tillgång och lägre kostnad, vilket gett fler möjligheten att skapa kreativt material från ovan. Detta har öppnat en helt ny värld av spännande visuella perspektiv, som tidigare var otillgängliga för oss.

Med möjligheten att flyga över hustak, skogar, berg och vatten kan vi skapa bilder som påminner om traditionellt flygfotografi, men med en modern twist. Drönarbilden är en ny kreativ uttrycksform med potentialen att förändra vårt sätt att se och uppleva världen omkring oss.

Den ger en känsla av att sväva över landskapet och skapar en nästan magisk upplevelse av att befinna sig på en plats. Mönster och detaljer i omgivningen, otillgängliga från marknivå, ger sig till känna. Vi får en unik överblick över naturen och mänskliga skapelser, med ett kraftfullt intryck av både dramatik och harmoni.

ROB1179-4879 - Bilar på bergsväg i vinterlandskap

Drönarbilden erbjuder en djupare förståelse för omgivningen och uppmuntrar oss att interagera med den på nya, spännande sätt.

Olika vinklar – intressanta effekter

Genom att använda olika kameravinklar och bildutsnitt kan man uppnå en mängd häftiga effekter från skyn. Låt oss utforska de tre vanligaste vinklarna inom drönarfotografering.

Rakt uppifrån

Ett vertikalt perspektiv har förmågan att göra det bekanta obekant och det kan ta en stund att tolka vad vi ser. Landskapets dolda mönster och linjer framträder, medan familjära objekt blir obskyra då de betraktas ur en för ögat främmande vinkel.

Låg vinkel

Med en liten vinkel på kameran, men där horisonten fortfarande uteblir, framträder ett något mer bekant perspektiv där du lättare kan uppfatta kontext och objekt. Dessa bilder är effektiva för att sätta ett specifikt motiv eller begränsat område i fokus.

Hög vinkel

Det här sättet att fotografera täcker ett större område genom högre lutning på kameran, så att horisonten syns på bilden. Dessa bilder ger en tydligare känsla av djup och reliefskillnader.

KURIOSA


Duvan - en föregångare till drönaren?

Julius Neubronner, en tysk apotekare, började använda duvor för att ta bilder från luften redan under tidigt 1900-tal. Det kallar vi fågelperspektiv! Neubronner använde ursprungligen duvor med miniryggsäck för att transportera medicin. När en duva en dag flög vilse, fick Neubronner idén att fästa små kameror på sina kurirer för att registrera flygningen. År 1908 beviljades Neubronner patent för sin uppfinning av flygfoto med duva.

Flygfotots historia börjar dock inte med Julius duvor – innan dess användes bland annat luftballonger. Men hans arbete är ett intressant exempel på människans strävan att utforska nya sätt att få en översikt från ovan, oavsett vilka resurser som finns tillgängliga.

Flygbild från Julius Neubronners kamera fastspänd på en brevduva Foto: Dr Julius Neubronner, Public domain, via Wikimedia Commons



Fotografer: Viktor Holm (IMA182732, IMA192210), robertharding (ROB1179-4879), Mikael Svensson (IMA157403, IMA181096), Hans Berggren (IMA186361, IMA165514, IMA190029), Roine Magnusson (NAT69946, NAT72986, NAT91255), Matilda Holmqvist (SCA31934), Maskot Bildbyrå (masma78279), Peter Lydén (IMA212308).