Bild-ID: MASMA63044. Kollegor tittar tillsammans på datorskärm.

Verktygslåda för bildbehandling
Pixlar, format, skärpa, upplösning, interpolering... Vad är vad nu igen? Jobbar du med kommunikation och behöver friska upp minnet kring bildbehandling? Då ska du läsa vidare. I den här artikeln har vi tagit hjälp av fotografen och retuschören Maria Stranger för att bli bättre på bild och dess tekniska aspekter för bästa kvalitet. Häng med och spara eller skriv ut artikeln för att använda den som ett uppslagsverk när minnet tryter!


Om Maria Stranger
Maria är uppväxt med kameror och photographica då hennes pappa var fotograf och hade fotoauktioner. Maria fortsatte på sin pappas bana genom att utbilda sig till fotograf och bildbehandlare. Hon inledde sin karriär på Riksantikvarieämbetets fotoavdelning i Stockholm, där hon blev kvar i 15 år. Därefter arbetade hon på Johnér bildbyrå i drygt 10 år. År 2013 tog hon klivet ut i frilanslivet och fortsatte jobba med Johnér, men då som kund. Hon bor på Södermalm i Stockholm med man och hund – och kunde inte trivas bättre med livet.
Bild-ID: plap1002m740795. Såpabubblor.

Pixlar, filstorlekar och bitdjup
En digital bild byggs upp av bildpunkter, så även kallade pixlar (förkortas px) och är ungefär som kornen i en filmrulle till analoga kameror. I datorn representeras ljusvärdet i varje pixel som en kod av ettor och nollor. Och dessa pixlar används för att benämna storleken på en bild.

Bildens digitala storlek (filstorleken) mäts i kilobyte (kB), megabyte (MB) eller gigabyte (GB) med ökad storlek i samma ordning.

Bitdjupet (kallas även pixeldjup eller färgdjup) anger hur mycket färginformation det finns för varje pixel i en bild. Ju fler informationsbitar per pixel, desto fler tillgängliga färger och exaktare färgåtergivning – och desto större storlek.



Bild-ID: scandinav_9q3y. Katt i låda bland andra lådor.

Olika typer av format
tiff – används främst av fotografer och på tryckerier. Det fungerar på de flesta olika plattformar och har en icke förstörande komprimering, LZW-komprimering.

jpg – används på webben och kan vara förstörande om man använder det vid pågående bildbehandling och: sparar – öppnar bilden – bildbehandlar – sedan sparar den igen. Flertalet gånger.

psd – är ett photoshop-format där bilden kan sparas med lager, kanaler och markeringar för framtida bildbehandling.

eps – är i princip detsamma som tiff, fast redo för tryck.

png – används på webben och är ett icke-förstörande format som passar till icke-fotografiska bilder med stora färgytor såsom ikoner, ritningar och grafik.

gif – används för enklare animationer.


Bild-ID: ima111438. Nyfiken kvinna bakom skärm.

Skärpa
Skärpan i en bild är viktig. Hela din bild kan vara skarp, från förgrund till bakgrund. Skärpedjup är den del i en bild som är skarp. Kort skärpedjup innebär att endast en liten yta i en bild är skarp, till exempel ett öga i ett porträtt och där allt annat är i oskärpa. Kort skärpedjup kan man använda när man vill förtydliga sitt budskap genom att till exempel lägga det man vill att betraktaren ska fokusera på i skärpa med allt annat i oskärpa för att på så vis låta våra ögon dras till det som är i skärpa. Sedan finns det även rörelseoskärpa där det som är i fokus i en bild, det som rör sig, blir oskarpt för att förmedla just rörelse i bilden, vilket är ett vanligt förekommande grepp inom exempelvis idrottsfotografi.


Bild-ID: ima168007. Kvinnlig företagare.

Beskära bilder
Ibland behöver du kanske beskära en bild för att se till att du verkligen får fram ditt budskap eller för att din bild ska passa i ett specifikt format. Du kanske vill ta bort sådant som distraherar i din bild eller helt enkelt bara skapa en ny dynamik i din bild med en annan beskärning. Det kan också vara effektivt att kapa något för att få effekt. Se i så fall till att ha lite marginaler och att det inte ligger något föremål för nära kanterna i din bild som du anser är viktigt då det kan komma att kapas bort vid tryck.

För att beskära en bild kan du använda beskärningsverktyget direkt på bild i Photoshop. Med det verktyget kan du dra i de svarta markerade hörnen eller i sidorna som blir synliga för att bestämma hur du vill beskära och genom att hålla pilen en bit ut ifrån ett hörn, kan du räta upp din bild om du behöver. Ett annat sätt att beskära en bild är att genom att öppna en ny Photoshop-mall med önskat format, kan du dra in din bild i Photoshop-mallen och därifrån dra upp eller ner, det vill säga beskära din bild med pilen från ett hörn. Du kan också fastställa storlek och proportioner i menyraden. Prova dig fram för att hitta det sätt som känns bäst för dig!



Bild-ID: masma64184. Två män sätter upp en tavla.

Storlek och upplösning
För att kunna använda en bild i olika slutprodukter som på papper, webben, surfplattor och i bildspel med flera, krävs diverse konverteringar/justeringar. Din bild måste anpassas till olika upplösningar, färgrymder, uppskärpningar och så vidare, för att du ska få ut bästa möjliga kvalitet och budskap.

Det är ingen mening med att använda en större bild än vad som krävs för slutprodukten. Din bild ser inte bättre ut för att den har större upplösning, den blir bara tyngre och tar mer plats. Precis den storlek som behövs är bäst. Använd absolut inte en mindre storlek, då ser bilden "pixlig" ut, det vill säga att den spricker, skiktar sig och ser konstig ut.

Med den tekniska utvecklingen där exempelvis datorskärmar blir bättre och bilder kan visas mer detaljerat, ställs det krav på att dina bilder håller hög teknisk kvalitet. När du ska använda en bild på webben är det bara intressant hur stor den ska vara i pixlar med höjd och bredd. En hemsida kan ha ett dynamiskt fönster så att bildens pixlar kan vara fler än fönstrets storlek och därför få en bättre kvalitet som passar kvaliteten på skärmen, något som även är en fördel om du zoomar in i bilden där den då behåller kvalitén. Upplösningen är endast intressant när din bild ska bli fysisk, till exempel när du skriver ut den.

Generellt brukar man använda en upplösning på runt 300 ppi på bilder för tryck och runt 72 ppi för bilder på webben. Men det kan variera, till exempel olika typer av tryck kräver olika upplösningar. Bilden ska anpassas till olika typer av raster och täthet på rastret, papperssort, bestruket eller obestruket papper och så vidare.


Bild-ID: masma67789. Kollegor tittar på datorskärm.

Även motivet avgör bildens storlek
När du väljer bilder till webben är det viktigt att du funderar över motivets innehåll, utöver storleken. Små bilder med många detaljer och linjer kan göra att din bild känns "grötig" och motivet blir svårare att förstå. Med ett enklare och tydligare innehåll är det lättare att förstå bildens budskap. Använd ett "helikopterperspektiv" när du arbetar med din bild genom att titta på hela hemsidan eller annan produkt för att se till att din bild passar in i sin helhet.

En bild med många detaljer kräver hög upplösning medan bilder med få detaljer ofta går att skriva ut i betydligt lägre upplösning. Stora bilder, som till exempel vepor till fasader, behöver inte skrivas ut i så hög upplösning eftersom man inte ser bilden på så nära håll.



Bild-ID: ets14585. En stor och fyra små färgburkar mot vit bakgrund.

Interpolering
Interpolering innebär att man förstorar en bild, ökar bildens pixlar i höjd och bredd. I Photoshop kan du interpolera din bild genom att gå till: Bild – Bildstorlek, interpolera bilden och välja inställningar: Automatisk, Bikubisk (mjuka övertoningar) eller Närmaste granne (skarpa kanter) med flera och få ditt motiv med så bra teknisk kvalitet som möjligt. Olika motiv kan behöva olika inställningar vid interpolering.

Idag går det väldigt bra att interpolera i Photoshop, men se till att titta igenom din bild noga efteråt så att allt har fungerat bra. Det optimala är dock att ha en så stor bild som du behöver från början för din slutprodukt utan att behöva interpolera.



Bild-ID: masma66924. Ett sällskap tar en "groupie" vid middagsbord utomhus.

Vitt och svart
Om du har en vit bakgrund eller en ljus himmel i din bild, kan du få en känsla för hur fräsch eller vit den är genom att lägga din bild mot en vit bakgrund. Då ser du hur vit ytan är i din bild och kan justera vitheten. Samma sak med svart – lägg din bild med svärta mot en svart bakgrund så upptäcker du hur svart den är. Det finns så många nyanser av vitt och svart att en bild med vita områden lätt kan uppfattas som gråaktiga och därmed se smutsiga ut. För att justera vitheten kan du exempelvis gå till: Bild – Justeringar – Kurvor, i Photoshop. När du ändrar det vita i kurvor, har du bra koll på all annan information i bilden. Det finns många olika sätt att ändra vitheten på i Photoshop, du måste hitta det sätt som passar dig.


Rätt färgrymd är viktigt
Färgrymd är ett område med en färgtolkning som används bland annat i färgsystem för att standardisera färger, för att kunna ange en specifik färg. Exempelvis vid kommunikation mellan fotograf och tryckare behövs färgrymder, så att man med säkerhet kan veta, som fotograf, att man får den färg man vill ha i bilden vid tryck. För att trycktekniken ska kunna göra dina bilder rättvisa måste de ligga i färgläget CMYK för fyrfärgstryck. Därutöver kan du skapa en karaktärskurva, "ICC-profil", för just den tryckmaskin, skrivare eller skärm som din bild ska visas på.

LATHUND
Rektangulär bild på 100 MB (ca: 7250 x 4833 px) räcker till ca:
178 x 127 cm 100 ppi
89 x 64 cm 200 ppi
59 x 42 cm 300 ppi
44 x 32 cm 400 ppi

Kvadratisk bild på 125 MB (ca: 6610 x 6610 px) räcker till ca:
168 x 168 cm 100 ppi
84 x 84 cm 200 ppi
56 x 56 cm 300 ppi
42 x 42 cm 400 ppi

HD-format, skärm (t ex stora bildspel):
1920 x 1080 px (kan även vara 1280) ca: 6–7 MB

Upplösning för olika slutprodukter ca:
100 ppi fasadvepa, stora vepor
200 ppi dagstidning
300 ppi magasinstryck och broschyrer mm
400 ppi konsttryck



Bild-ID: masma66225. Man är glad och sträcker upp armarna framför dator.
Läs mer från Johnér, här.